Title corner Offertes vergelijken, hoe doe je dat?

Bij de bouw of verbouw van een woning moet je de ene na de andere keuze maken. Je spreekt allemaal verschillende bedrijven en krijgt overal een eerste indruk. Wat is je eerste gevoel bij de organisatie? Ook niet onbelangrijk toch? Hoewel dit juist een onderdeel is dat niet op papier vergeleken kan worden, is het wel ontzettend belangrijk. Wordt er met je meegedacht en hoe wordt je geadviseerd? Dit zijn eigenschappen van een organisatie die in het hele project weer terugkomen.

Maar laten we eerlijk zijn, de prijs is ook belangrijk. En alsof het allemaal niet ingewikkeld genoeg is, zijn sommige offertes net een oerwoud van specificaties, prijzen én uitzonderingen.

Waar let je nu eigenlijk op bij het vergelijken van een offerte? Om je een beetje op weg te helpen, geven we je graag 10 tips.

Allereerst begin je natuurlijk met controleren van algemene punten zoals de aantallen en afmetingen. Is de offerte inclusief levering, plaatsing en natuurlijk inclusief BTW?
Komen deze punten overeen met je aanvraag? Dan ga je verder met de vergelijking van wat meer specifieke zaken. Persoonlijk gebruik ik voor dit soort zaken graag een excel sheet. Ik ben de planner van ons gezin en gebruik zelfs een excel lijstje als we op vakantie gaan, dus wellicht is het niet voor iedereen weggelegd. Maar het geeft overzicht (en daar hou ik van!).

 

Tips:


  1. Is het type en merk kozijn hetzelfde? De prijzen van diverse types en merken kunnen ver uit elkaar liggen.
  2. Is dezelfde type beglazing toegepast? Geef (indien bekend) direct aan welk type beglazing u wenst.
  3. Is het type ‘hang- en sluitwerk’ hetzelfde?
  4. Zijn het dezelfde tochtstrippen/tochtwerende voorzieningen?
  5. Komen alle kozijnen en afmetingen met elkaar (en de aanvraag) overeen?
  6. Zijn alle bewegende delen toegevoegd, en hoe staan deze in de offerte? Bijvoorbeeld een raam dat normaal open gaat of een draaikiep raam?
  7. Welke ventilatieroosters zijn er toegepast? (aantal, lengte en soort)
  8. Worden dezelfde aantallen scharnieren per raam en deur gebruikt?
  9. Zijn de tekeningen, technische omschrijvingen, ontwerpen en berekeningen inclusief?
  10. Is alles inbegrepen of zijn enkele zaken enkel benoemd in de offerte als optie? Worden er stelposten of meer-/minderprijzen genoemd die van belang zijn?

Hoewel het met deze tien punten vast nog een hele klus is, hoop ik dat je hiermee toch een beetje op weg bent geholpen om de juiste keuze te maken.

Mocht je nog tips of vragen hebben? Neem gerust contact met ons op!

Tip: Kopieer deze tien punten onder elkaar in een werkblad en zet daarachter de uitkomst van de offertes, dan staat alles netjes naast elkaar en is het eenvoudig vergelijken.

Succes!

IP200916LH2-042 (Groot)