Title corner Welke tuindeur past bij jou?

Eerder schreef ik al eens over de voordelen van méér natuurlijk licht in je woning. Dat kun je op meerdere manieren realiseren, maar in deze blog richt ik me vooral op openslaande deuren, schuifdeuren en vouwwanden. Bij de bouw van een nieuwe woning of de verbouwing van een bestaande woning worden deze vaak met elkaar vergeleken. Het is de perfecte manier om de tuin bij je woning te betrekken, natuurlijk lichtinval te creëren en het geeft een ruimtelijk effect. In deze blog vertel ik je mijn ervaringen en geef ik wat meer informatie over de mogelijkheden. Hopelijk helpt het je een keuze te maken die bij jouw wensen past.
Allereerst is het natuurlijk van belang, waar de deuren geplaatst worden en hoe breed deze ruimte is. Hoeveel openingen wil je graag in deze ruimte creëren en hoe zijn de looplijnen in deze ruimte. Vaak worden vaste elementen afgewisseld met een deur, maar hoeft niet. Stel jezelf eens voor hoe je door je woning loopt en waar je de deur graag open zou zetten op een zonnige dag.

“Ook praktisch ingesteld?”
Onze achtergevel is voorzien van een schuifpui en openslaande deuren die uitkomen op het terras. Op dit terras stond onze eettafel altijd mooi centraal en pal naast onze prachtige grote schuifdeur. In de praktijk was dit echter helemaal niet handig. Deze deur zetten we namelijk zelden open en de afstand naar de keuken was net te ver, waardoor we uit gemak toch vaak binnen zaten te eten. Nu de tafel rechtstreeks in verbinding staat met de keuken, op 1,5 meter van de openslaande deuren voelt het knusser en met één stap naar buiten zet ik alles lekker snel op tafel. Vaak zetten we alleen de loopdeur open, maar als we de hele dag thuis zijn en het is prachtig weer, zetten we beide deuren open. Laat die zonnige dagen maar komen!

Terug naar de deuren.. Wat past bij jou?

Openslaande deuren
In de moderne woningbouw kiest men minder vaak voor openslaande deuren, omdat dit een wat nostalgische look geeft ten opzichte van het strakke en moderne uiterlijk van een schuifpui. Wanneer je buiten op het terras meer ruimte hebt, is de keuze om openslaande deuren te overwegen echter een optie die ik zeker zou overwegen. Houdt er wel rekening mee dat je deze kunt vastzetten in verband met het dichtwaaien van de deuren. En niet onbelangrijk, de slanke profielen van Reynaers geven ook deze deuren een zeer modern en strak uiterlijk.


Schuifdeuren
Schuifdeuren kunnen zowel naar links of rechts schuiven, deze richting bepaal je zelf. Een voordeel bij een schuifdeur is dat de opening niet in het midden van de pui hoeft te zitten en je hoeft geen rekening te houden met de draairichting en ruimte die openslaande deuren wel nodig hebben. Je bent wat flexibeler en de pui kan gemaakt worden in 2, 3 of 4 delen. Bij een vierdelige schuifpui komen de twee deuren bijvoorbeeld in het midden van de pui. Schuifdeuren zorgen over het algemeen wel voor een grotere lichtinval omdat er minder kozijnstijlen zijn. Let wel op dat wanneer je meerdere delen wil, de breedte van de rails ook groter wordt, deze deuren schuiven namelijk voor elkaar door. Meestal wordt er tegenwoordig voor een hefschuifdeur gekozen. Voordat je de deur weg kunt schuiven, til je deze omhoog met de deurkruk. Dat gaat automatisch en in 1 beweging, een stuk gebruiksvriendelijker en licht in gebruik.


Vouwwand
Ben jij een echt buitenmens? Met deze deur maak je in een handomdraai van je tuin en woonkamer één grote leefruimte. Op een heerlijke zomerse dag kun je de deuren eenvoudig openen zover als je zelf wil. Dankzij het grote oppervlak van glas is een aluminium vouwwand ook een uitkomst wanneer je op zoek bent naar een deur die meer licht toelaat in jouw woning. Dit geeft niet alleen warmte, maar ook een overzichtelijk en ruimtelijk gevoel. Als de kosten geen rol spelen is dit de mooiste en meest praktische oplossing als je het mij vraagt, maar er hangt dus wel een hoger prijskaartje aan.


“Beginnersfout”
Let wel op dat je goed nadenkt over de draairichting.. In mijn geval ging ik ervan uit dat de architect bedoelde dat dit vanuit het binnen aanzicht werd gedefinieerd. Toen de schuifpui eenmaal gearriveerd was, bleek het tegendeel waar.. “Check check dubbelcheck” was wellicht verstandig geweest. Waarschijnlijk dat men daarom altijd roept dat je een huis minimaal twee keer moeten bouwen? Desalniettemin, ben ik nog altijd ontzettend tevreden met onze woning. Dus die tweede keer bouwen, laat ik liever aan iemand anders over. Keuzestress genoeg gehad voor de komende jaren (en wij wonen er al even)!

Vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

41 (Groot)